Dé website voor vrouwen in (vroeg) herstel van een verslaving.

Stick with the Winners

Taboeloze blogartikelen

Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Zélfs in 2020 heersen er in Nederland taboes over uiteenlopende onderwerpen zoals; psychische problemen, prostitutie, armoede, verslavingen en seksueel misbruik.

In herstel word gestreefd naar eerlijkheid, bereidwilligheid en openheid van geest. Er is dus geen ruimte meer voor geheimen die je van binnen opvreten! In het blog komen echte verhalen met hun donkere kant naar voren, waar nu het licht op mag gaan schijnen.

Ook zal je artikelen tegenkomen met veel handige tips en trucs om je cleantijd te kunnen verlengen. Hierbij zullen herkenbare situaties geschetst worden met praktisch inzetbare handelingen. Kortom, aan de slag!

Artikelen:

07.11.2019

Interview met een verslaafde ADHD-er

“Ik ben een adrenaline junk! En, ik ben dol op achtbanen!” Dit is het eerste wat Janet vertelde toen ik haar vroeg voor een interview over haar ADHD en haar verslaving.

Janet werd in haar tienerjaren gediagnosticeerd met ADHD. Toen dit bekend werd, viel er een last van haar schouders af. Ondanks de opluchting en de medicatie wist ze niet goed met de concentratiestoornis om te gaan. Ze zocht verdoving om met de aanhoudende prikkels en impulsen om te gaan. Alcohol, wiet, benzo’s (slaappillen), lachgas, ecstasy en cocaïne. Niets was te gek, alles was welkom. “Het ene middel gaf mij de verdoving om rustig te worden en het andere gebruikte ik als oppepper om hele nachten door te gaan.”

Nu is Janet in herstel van haar verslaving. Ze deelt met ons hoe ADHD ervoor zorgde dat ze ongeremd middelen ging gebruiken.

* Wat was jouw gedrag als jonge tiener vóór de diagnose?

“Ik was impulsief. Ik had geen besef van oorzaak en gevolg. Ik was heel vaak agressief. Ik ontvlamde om het minste en geringste. Als iemand op een verkeerde manier naar mij keek, reageerde ik heftig. Vaak zette ik een grote mond op. Deuren intrappen of met glazen smijten was aan de orde van de dag. Ik praatte altijd voor mijn beurt. Ik vroeg om aandacht op een negatieve manier. Ik zette mezelf altijd op de voorgrond. Ik was altijd snel afgeleid. En ik kon totaal niet plannen. Mijn thuissituatie werkte ook niet mee. In ons gezin was veel spanning waardoor ik overprikkeld raakte. Ik werd gepijnigd door sombere gedachten. Depressieve gevoelens namen de overhand. Ik ging mezelf isoleren. Ik sloot me op in mijn kamer of ik was te vinden bij mijn verzorgpaard. Ik kon overal boos op worden, behalve op beesten. Bij mijn paard voelde ik me rustig worden. Het leek wel of zij de enige was die mij begreep. Ik werd gepest en had geen vrienden. Op mijn 13de jaar was ik voor de eerste keer dronken op de bruiloft van mijn neef. In datzelfde jaar begon ik ook te roken. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Dit voelde fantastisch, wauw! Ik kreeg de smaak te pakken en ging elke weekend uit. Op 16-jarige leeftijd raakte ik “bevriend” met wiet. Dit wondermiddel bracht rust in mijn hoofd. Ik was direct verkocht. Alcohol en joints gebruikte ik op dagelijkse om met het leven om te kunnen gaan.”

* Op welke manier en op welke leeftijd werd vastgesteld dat je ADHD had?

“Op 17-jarige leeftijd werd er vermoed dat ik ADHD zou kunnen hebben. Ik kwam dronken op school. De docenten merkten mijn gedrag op. Een docente van het MBO heeft mij doorgestuurd naar Jeugdzorg voor onderzoek. De vermoedens werden bevestigd. Ik werd gediagnosticeerd met ADHD. Direct kreeg ik medicatie (Ritalin). Helaas kreeg ik geen therapie. Ik wist dus vooralsnog niet hoe ik met mijn eigen gedrag moest omgaan. Ik was inmiddels 18 jaar oud en in gebruik van verschillende middelen én medicatie.”

* Wat voor effect had alcohol op je gemoedstoestand?

“Van alcohol werd ik vrolijk. Ik durfde meer. Ik werd mondiger en heldhaftiger. Mijn impulsgedrag nam toe en grenzen vervaagden meer en meer. Alcohol werkte verdovend en dus als een pijnstiller. Het nam neerslachtige gevoelens weg. Het bracht rust in de chaos. Bij een hoge drankinname, echter, versterkte de alcohol mijn agressiviteit en begaf ik me in ellendige situaties.”

* Hoe voelde je je als je een joint had gerookt?

“Wiet bracht heel veel rust in mijn hoofd. Het verdoofde mijn enorme antennes. Maar, als ik té veel wiet had gerookt werd ik erg achterdochtig. Ik leefde me in een waas en angsten namen toe. Ik begon deuren af te plakken uit angst voor inbrekers. Ik ging op zoek naar verborgen camera’s in de kledingkasten. Ik was er heilig van overtuigd dat mensen zich verstopte in mijn huis!”

* Wat voor werking hadden benzo’s op jou?

“Benzo’s gebruikte ik in het begin om te kunnen slapen. Al snel nam ik ze ook overdag om de stemmen in mijn hoofd te kalmeren. Stilte in mijn hoofd, pff wat was ik blij! Dit smaakte natuurlijk naar meer en ik kwam heel makkelijk aan meer pillen. Zowel bij de apotheek als bij de huisarts. Daar waren echt geen ingewikkelde leugens voor nodig! Al snel nam ik de capsule niet meer in met water, maar haalde ik het poeder uit de capsule en begon het kalmerende middel te snuiven. De pijn in mijn neus vond ik stiekem heel lekker! Ritalin tabletten ging ik ook verpulveren tot poeder. Het snuiven van dit medicijn werkte als oppepper na de verdoving.”

* Hoe voelde je je ‘the day after’?

“De dag erna? Het is verschrikkelijk als ik eraan terug denk. Ik werd wakker en voelde me zo klote dat ik mezelf direct weer ging verdoven. Ik ging gewoon door waar ik gebleven was. Het maakte me niet uit, alles was welkom. Om te kunnen werken moest ik ’s ochtends cocaïne en Ritalin snuiven. Doorlopend drugsgebruik was dagelijkse praktijk het laatste jaar van mijn gebruik.”

* Op welk punt in je leven heb je besloten om te kiezen voor volledige abstinentie? Wat was daar de reden voor?

“In augustus 2018 werd ik, met mijn beste vriend aangehouden in het buitenland. We hadden te veel wiet meegenomen in de auto. Ik was zó bang! Ik kwam tot de conclusie dat die klote drugs steeds meer problemen gingen veroorzaken. Ik wilde stoppen maar ik kon het niet. Mijn lichaam begon te trillen na één dag zonder middelen. Ik kon dit niet aan, dan maar gebruiken!”

“In 2019 ben ik twee keer bijna overleden. De eerste keer had ik expres een overdosis genomen. Het was een impulsieve reactie op mijn destructieve leefgedrag. Na de overdosis viel ik in slaap en werd 12 uur later wakker.”
“De tweede keer heb ik weer expres een overdosis genomen. Ik wilde niet meer leven. Ik had veel suïcidale gedachten en automutilerende heel veel. In mijn kamer waren veel bloedvlekken te vinden. Ik nam een cocktail van heel veel soorten drugs in één keer. Dit mislukte. Ik raakte bewusteloos en ik werd wakker met mijn hoofd onder de bank… Ik had geen zelfrespect meer en geen eigenwaarde. Ik besloot om hulp te zoeken. Ik maakte een afspraak bij mijn huisarts en deed mijn verhaal. Ik kreeg een antidepressivum en werd doorverwezen naar een verslavingskliniek.”

“Sindsdien heb ik geen drugs meer gebruikt. Ik ben clean en sober van middelen. Mijn hoofd is nog steeds chaotisch, maar ik ga alles nuchter aan. Het valt niet mee.”

* Wat doe jij om clean en sober te blijven?

“In februari 2020 wordt ik eindelijk opgenomen in een kliniek!”
“Wat ik nu actief doe om clean te blijven? Ik ga naar meetings, minimaal 5 keer in de week. Daar heb ik een heel netwerk aan nieuwe mensen leren kennen. Ik vind het doodeng al die nieuwe mensen, maar het voelt wel goed. Soms spreek ik af met fellow’s en fella’s voor een kopje thee. Tegenwoordig durf ik fellow’s te bellen en om hulp te vragen. Dit had ik me een aantal maanden geleden niet kunnen voorstellen! Elke ochtend lees is de ‘Just for today’ online in het Nederlands. Ik volg Marie-Claire van Rehabgirls.nl via Instagram en lees haar blogartikelen met veel plezier! Met mijn ‘leenhondje’ loop ik bijna elke dag twee uur door het bos. Luisteren naar de geluiden van het bos maakt me rustig en een tevreden mens. Edelstenen hebben een belangrijke plaats in mijn nuchtere leven gekregen. Ik doe edelstenen in mijn waterfles en leg ze onder mijn kussen. Ik voel dat het de negatieve energieën wegneemt. Aangezien ik nu heel veel vrije tijd heb, omdat ik in de Ziektewet zit, breng ik mijn tijd graag door in een tuincentrum. Het geeft me zo’n vreugdevol gevoel om lekker aan de bloemetjes te ruiken! Een tuincentra bezoeken of ‘kringlopen’. Kringloopwinkels afstruinen naar prachtige spullen en die een tweede kans geven. Dat maakt me echt gelukkig!”
“Oh ja, toch geef ik twee keer per dag toe aan mijn schoonmaakwoede. Opruimen en schoonmaken helpt me om de chaos in mijn hoofd te ordenen. In herstel is mijn medicatie aangepast door de arts. Ik slik slechts 54mg Concerta. Dit werkt goed voor mij. Ook belangrijk om te vertellen is dat ik een doel voor ogen heb, dat helpt enorm. Mijn doel is om een effectieve handleiding te maken voor mijn gedrag rondom ADHD. Op deze manier kan ik van mijn valkuilen mijn talenten maken en daarmee andere mensen helpen. Ik kies er voor om geen slachtoffer zijn. Ik ben gemotiveerd om door te pakken en mijn doel te behalen!”

* Kun je drie tips geven aan vrouwen in herstel van een verslaving die ook letterlijk hun focus willen verleggen?

1: “Wees eerlijk en open over je ADHD. Je bent écht niet de enige. Maak het bespreekbaar. Gooi het op tafel. Hoe eng je het ook vindt. Het zal je helpen in jouw eigen acceptatieproces. Want acceptatie is de basis voor herstel.”
2: “Verleg je grenzen. Ga je weerstanden aan. Het nemen van kleine stapjes is heel belangrijk. Mijn impulsieve karakter komt hier wel van pas. Ik denk niet te lang na voordat ik uit mijn comfortzone ga. Eindelijk werkt het in mijn voordeel!”
3: “Zet je valkuilen op een rijtje. Vraag aan je beste vriendin of ze hier eerlijk en open over wil zijn. Schrijf de valkuilen op. Kijk er met openheid van geest naar. Het kan je helpen in te zien wat je als eerste kan transformeren.”

De naam Janet is een schuilnaam. Dit om de anonimiteit van de bron te waarborgen.

MCD - 19:55:14 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments