Dé website voor vrouwen in (vroeg) herstel van een verslaving.

Stick with the Winners

Taboeloze blogartikelen

Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Zélfs in 2020 heersen er in Nederland taboes over uiteenlopende onderwerpen zoals; psychische problemen, prostitutie, armoede, verslavingen en seksueel misbruik.

In herstel word gestreefd naar eerlijkheid, bereidwilligheid en openheid van geest. Er is dus geen ruimte meer voor geheimen die je van binnen opvreten! In het blog komen echte verhalen met hun donkere kant naar voren, waar nu het licht op mag gaan schijnen.

Ook zal je artikelen tegenkomen met veel handige tips en trucs om je cleantijd te kunnen verlengen. Hierbij zullen herkenbare situaties geschetst worden met praktisch inzetbare handelingen. Kortom, aan de slag!

Artikelen:

03.12.2019

Brein gymnastiek

De hele maand november heeft voor mij in het teken gestaan van de ‘boeken challenge’. Ik ging de uitdaging aan omdat ik mijn brein wilde stretchen. Op deze manier wilde ik de dopamine, het gelukshormoon, verhogen in mijn hersenen.

Elke dag heb ik gewerkt aan mijn nieuwe discipline. In het begin was het onwennig, moeilijk en oncomfortabel. Ik wilde s’ avonds televisie kijken, mijn gedachten uitzetten. In de eerste week bouwde ik mijn concentratievermogen gestaag op. In het prille begin kon ik mij niet meer dan tien minuten vol om me te concentraten. Daarna vijftien minuten. Dan een half uur. Vervolgens één uur. Het mooie hiervan was dat ik helemaal op ging in de de hoofdpersoon. Ik zat in een ander leven. Mijn eigen gedachten maakten plaats voor de rijke belevingswereld van een ander! Ik voelde wat zij voelden! De klok sloeg tien uur en ik moest naar bed. Jammer! Ik wilde doorlezen!

Er was een begin gemaakt. Frustratie en gevoelens van weerstand, tegen mijn nieuwe avondroutine, maakten plaats voor acceptatie van het boek. Elke dag opnieuw begaf ik me in een ander universum. Een denkbeeldige plek waar ik niet aan mijn eigen leven hoefde te denken. Ik merkte dat mijn woordenschat zich verrijkte. Tijdens gesprekken gebruikte ik andere woorden en vormde zinnen op een andere manier. De plaatjes die in mijn hoofd werden gevormd om het verhaal te creëren waren magisch. Ik wist dat mijn hersenen andere verbindingen hadden aangemaakt. Ik voelde dat ik slimmer werd. Dit gaf mij een gevoel van voldoening en trots. Dit was waar ik het dus voor deed. Ook ging ik mijn processen en patronen in een ander daglicht zien. Zelfreflectie ontstond doordat ik mezelf ging vergelijken met de karakters in de boeken. Nooit had ik gedacht dat het lezen van boeken dit zou bewerkstelligen. De plasticiteit in mijn brein deed zijn werk. Ik voelde dat deze discipline mij verder had geholpen met mijn zoektocht in het leven. Verschillende zintuigen werden geactiveerd door het lezen. Ik kreeg meer empathie voor de mensen om mij heen. Mijn visualisatievermogen was krachtiger geworden.

De ‘challenge’ was voltooid. Ik had mezelf een nieuwe Netflix serie beloofd. Aan het einde van de eerste aflevering, was slechts de helft van het verhaal blijven hangen. Ik realiseerde me dat letters op papier mijn brein aan het werk zetten. De hersenen moeten moeite doen om het verhaal te orkestreren. Een film op televisie, waarbij andere zintuigen worden geprikkeld, geeft niet hetzelfde effect. De informatie wordt anders opgeslagen. Ik geef tegenwoordig de voorkeur aan het eeuwenoude fenomeen lezen!

In herstel van mijn verslaving is lezen een uitkomst. Thuis, als ik alleen ben, word ik soms overspoeld met nare en angstige gedachten. Wanneer ik een boek lees verminderd dit aanzienlijk omdat ik in het ‘hier en nu’ ben. Ik ben gefocust op het verhaal en de tijd vliegt voorbij. Deze nieuwe discipline is werkelijk een uitkomst voor mijn mentale gezondheid. Ik zou het aan iedereen willen aanbevelen! Mijn persoonlijke voorkeur is een roman. Afgewisseld met een literaire thriller. Poëzie, van de Perzische dichter Roemi, lees ik wanneer ik behoefte heb aan intellectuele inzichten. Voor mij is poëzie een soort Sudoku voor het brein. De spirituele verzen laten mij dieper nadenken over het leven. De korte meesterwerken weerspiegelen mijn gedachten over verschillende onderwerpen, zoals geloof, liefde, werk, de mensheid en de maatschappij. Lezen is leven!

MCD - 15:06:34 | Een opmerking toevoegen