Dé website voor vrouwen in (vroeg) herstel van een verslaving.

Stick with the Winners

Taboeloze blogartikelen

Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Zélfs in 2020 heersen er in Nederland taboes over uiteenlopende onderwerpen zoals; psychische problemen, prostitutie, armoede, verslavingen en seksueel misbruik.

In herstel word gestreefd naar eerlijkheid, bereidwilligheid en openheid van geest. Er is dus geen ruimte meer voor geheimen die je van binnen opvreten! In het blog komen echte verhalen met hun donkere kant naar voren, waar nu het licht op mag gaan schijnen.

Ook zal je artikelen tegenkomen met veel handige tips en trucs om je cleantijd te kunnen verlengen. Hierbij zullen herkenbare situaties geschetst worden met praktisch inzetbare handelingen. Kortom, aan de slag!

Artikelen:

22.09.2019

De grenzen van kwetsbaarheid

Opgelucht! Zo voel ik me, nu ik weet wat de regels zijn van me kwetsbaar opstellen naar een ander!
Nu kan ik verklaren waarom ik het gevoel heb dat ik niet begrepen word. Een brute afwijzing raakt me niet meer, omdat ik weet hoe het zit!

In mijn zoektocht naar mijn isolatiedrang ben ik erachter gekomen dat ik enorme moeite heb met het me kwetsbaar opstellen naar andere mensen, buiten mijn ‘inner circle’. Omdat ik bang ben om gekwetst te worden. De emotionele oorlogen die gevoerd worden in de grote boze buitenwereld maakte het voor mij niet makkelijk om contact te maken en te behouden. In allerlei soorten relaties. Tot nu!

Het boek van Brené Brown, “De Kracht van Kwetsbaarheid”, heeft mijn ogen geopend! Jarenlang heeft deze auteur onderzoek gedaan naar emoties zoals: schuld, schaamte, kwetsbaarheid, schaarste en perfectie. In dit boek komen onderwerpen, situaties, stellingen, onderzoeksresultaten en oplossingen aan bod waarin iedereen zijn/haar hart kan ophalen, als je kampt met onzekerheden.

Deze uitspraken in het boek hebben mijn perceptie rondom het ‘isolatie-mysterie’ doen veranderen.
“Kwetsbaarheid is gebaseerd op wederzijdsheid en vereist grenzen en vertrouwen. Het is geen kwestie van te veel met anderen delen, van alles er maar uitgooien, van lukraak onthullingen doen, en ook niet van celebritystijl informatie dumpen in de social media. Kwetsbaarheid tonen zonder inachtneming van grenzen leidt juist tot minder verbondenheid, vertrouwen en betrokkenheid. Kwetsbaarheid gaat over het delen van gevoelens en ervaringen met mensen die het hebben verdiend om erover te horen. Kwetsbaar en open zijn is een wederzijds en wezenlijk onderdeel van het proces van vertrouwen opbouwen. Vertrouwen in mensen is als een langzaam groeiend, gelaagd proces dat tijd kost.”

“Mensen die het hebben verdiend.” Dit was het kersje op de taart dat ervoor zorgde dat alle puzzelstukjes in elkaar gleden. Ik heb me altijd emotioneel aangevallen gevoeld door mensen waarmee ik geen verbondenheid en vertrouwen deelden. Ik liet het toe dat ik onzeker werd van uitspraken van mensen waar ik geen vertrouwensband mee had.

Nu de grenzen duidelijk zijn, ben ik selectiever met het delen van informatie over mezelf. Het opbouwen van een vriendschap is een groeiend en gelaagd proces dat tijd kost. Stapje voor stapje geef ik mezelf bloot aan mensen waarbij er wederzijds vertrouwen ontstaat. Op deze manier ontzie ik mezelf van een kwetsbaarheidskater!

Heb jij moeite met jezelf kwetsbaar opstellen?
Zet jij vraagtekens bij het interactieve contact met mensen?
Lees dan dit boek, te vinden in de literatuurlijst op de website.

MCD - 12:16:57 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments