Dé website voor vrouwen in (vroeg) herstel van een verslaving.

Stick with the Winners

Taboeloze blogartikelen

Een taboe is iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken. Zélfs in 2020 heersen er in Nederland taboes over uiteenlopende onderwerpen zoals; psychische problemen, prostitutie, armoede, verslavingen en seksueel misbruik.

In herstel word gestreefd naar eerlijkheid, bereidwilligheid en openheid van geest. Er is dus geen ruimte meer voor geheimen die je van binnen opvreten! In het blog komen echte verhalen met hun donkere kant naar voren, waar nu het licht op mag gaan schijnen.

Ook zal je artikelen tegenkomen met veel handige tips en trucs om je cleantijd te kunnen verlengen. Hierbij zullen herkenbare situaties geschetst worden met praktisch inzetbare handelingen. Kortom, aan de slag!

Artikelen:

30.07.2019

Dankbaarheidslijst

Mijn vriendin, in vroeg herstel van een cocaïneverslaving, heeft het zwaar…
De uitzichtloze dagen met koffie en sigaretten eisen hun tol. Het is tijd voor een liefdevol en oplossingsgericht gesprek.

Ik sta erbij en kijk ernaar. Deze lieverd wordt af en toe gek van zichzelf. Ze is al vier maanden clean en sober. Maar ik merk dat de roze wolk scheuren begint te vertonen. De leegte die ze nu waarschijnlijk begint te voelen, nu ze een tijdje uit de kliniek is, is gevaarlijk. Ze heeft me verteld dat ze in oude situaties de leegte opgevuld zou hebben met de gedachte om de dealer te bellen, zodat er een oplossing zou komen voor de ondraaglijke craving. Ze weet dat cocaïne gebruiken geen oplossing meer is voor haar problemen. Ze is vastbesloten om haar gevoelens aan te gaan op een gezonde manier. Wilskracht is het halve werk zegt ze. Vervolgens alles aanpakken om clean te blijven is de andere helft heb ik haar uitgelegd. 

Aan de telefoon spreekt ze uit wat ze voelt. Een bepaalde leegte waar ze niet écht haar vinger op kan leggen. Ze heeft veel zucht, voelt zich eenzaam, spendeert haar dagen alleen met koffie, sigaretten, chocoladekoekjes en Netflix. Ze bezoekt een meeting in de week en ik ben de enige die ze durft te bellen. Toen ik hoorde dat ze op deze manier haar leegte probeerde op te vullen, ging er een grote alarmbel af in mijn hoofd. Ik realiseerde me dat als dit zo doorging een terugval op de loer zou kunnen liggen. Ik nodigde haar uit om samen naar een lunchroom te gaan waar ze biologische sapjes serveren, zodat er geen trigger naar alcohol zou kunnen ontstaan.

Met een groot glas vers gember-ananassap in de hand, zag ik aan haar gezicht dat ze ongelukkig was. Er was weinig levenslust zichtbaar, geen sprankelende uitstraling zoals ik van haar gewend ben. Haar huid zat vol met pukkels en haar haren waren vet. Gelukkig voelde ze zich veilig genoeg om haar huis uit te komen en zich naar mij toe uit te spreken. Ze vertelde over de emotionele pijn die ze voelde. Dit klonk als een wanhoopskreet en ik besloot haar te helpen. Ik legde haar uit dat je, ongeacht hoe klote je je ook voelt, een aantal dingen móet doen in herstel. Haar ogen werden groot en ze begon te huilen. Ze brak. Ze heeft haar hele leven lang al in de overlevingsstand gestaan en nu kwam er eindelijk hulp. “Door elke dag een meeting te bezoeken, komt er een nieuwe routine en discipline in je leven. Je verbreekt je isolement, je ontmoet gelijkgestemden, je hoort vergelijkbare verhalen, je wisselt telefoonnummers uit, zodat je kan bellen en steun kan zoeken bij je nieuwe contacten. Wanneer je besluit om service te doen, committeer je je aan een taak binnen het fellowship. Dit zorgt ervoor dat je moet verschijnen op de meeting om je werk te doen. Ook geeft dit een gevoel van eenheid, je hoort erbij en je bent belangrijk. Jij bent een onderdeel waardoor de meeting mogelijk wordt gemaakt.” Ze schreef alles op. Als laatste vertelde ik haar dat het verstandig is om elke avond voor het slapen gaan een dankbaarheidslijstje te maken. “Schrijf elke avond drie dingen op waar jij dankbaar voor bent die dag. Ik was bijvoorbeeld gister dankbaar voor; mijn nieuwe literaire thriller, de heerlijke lunch bij mijn ouders en de diepe inzichten die ik mag ontvangen over mezelf in herstel.” Ze keek me vragend aan. “What the fuck…? Hoe kan ik nou dankbaar zijn als ik me klote voel?!” “Goede vraag.” “Wanneer je ondanks alles dankbaar bent voor de goede dingen in het leven, maakt dat je nederig. Het zorgt ervoor dat je nadenkt over je eigen gedrag. Het geeft je inzage in je spirituele en emotionele groei. Per dag hebben we, een ontelbare hoeveelheid prikkels, destructieve gedachten, drama, complottheorieën, verlangens, behoeften, verwachtingen en nog veel meer waar we mee moeten omgaan. We kunnen door de bomen het bos niet meer zien. Maak daarom elke dag een lijst om de mooie dingen in het leven te kunnen blijven herkennen, en wees daar dankbaar voor.” Mijn lieve vriendin knikte belangstellend en was zichtbaar overtuigd. “Ik ga doen wat je zegt, ik ga de uitdagingen aan, herstel gaat op nummer één!”

MCD - 15:45:16 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments